TOP

“Babeczki sernikowe kokosowy raj bez pieczenia”

5 składników 4-5h łatwy

Orzeźwiające babeczki o konsystencji sernika, które uzależniają od pierwszego gryza. Najlepiej smakują na zimno, od razu po wyjęciu z lodówki. Dlatego też jest to deser idealny na ciepłą i słoneczną pogodę. Taką, jaka zawitała do nas już teraz.

Te pyszne serniczki powstały na bazie musu kokosowego rozrobionego pół na pół z musami owocowymi. Mus kokosowy to produkt o niezwykle wszechstronnym zastosowaniu. Bardzo się cieszę, że jest już na stałe dostępny w sieci sklepów Lidl (na dole można zobaczyć jego zdjęcie). Jest niezastąpiony zarówno w deserach na zimno jak i w wypiekach. Na blogu na pewno pojawi się więcej przepisów z jego użyciem.

Sam przepis jest mało skomplikowany i bardzo szybki w wykonaniu. Nie trzeba tu nic ubijać czy piec. Wszak gdy dopisuje pogoda, chcemy spędzić więcej czasu na świeżym powietrzu. Możemy też użyć dowolnych owoców. Sernik zetnie się pod wpływem niskiej temperatury dzięki musowi kokosowemu. Bardzo mała ilość cukru powoduje, że babeczki są zdrowe i można zjeść więcej niż jedną na raz. Osobiście gwarantuję, że nie będziecie chcieli poprzestać na jednej.

Babeczki sernikowe kokosowy raj bez pieczenia

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 15min
  • Gotowanie: 4-5h

Składniki:

  • 250g musu kokosowego
  • 120g musu jabłkowego
  • 120g musu z mango (zblenderowany miąższ mango)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 4 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Połowę (125g) musu kokosowego roztapiam w rondelku na małym ogniu. Dodaję do rondelka mus jabłkowy, syrop klonowy i 1 łyżkę soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.

  2. Przekładam masę do 6 foremek silikonowych.

  3. Drugą połowę musu kokosowego również roztapiam na małym ogniu, a następnie dodaję mus z mango i 3 łyżki soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.

  4. Przelewam masę do foremek silikonowych na uprzednio wylaną masę o smaku jabłkowym.

  5. Całość schładzam w lodówce od 4 do 5 godzin.

Wskazówki:

Składniki na 6 babeczek o średnicy 8 cm.
W musie kokosowym oddziela się warstwa oleju. Wybierając mus ze słoiczka trzeba podzielić ten olej mniej więcej na pół, aby obie części sernika miały go w składzie.
Musu kokosowego nie należy zbyt mocno podgrzewać. Należy go tylko delikatnie roztopić.

«
»

Komentarze

  • Dorota - 15 kwietnia 2018

    Jestem zaintrygowana 🙂

    • Autoimmunologiczne Paleo - 15 kwietnia 2018

      Super:) szczerze polecam i pozdrawiam 🙂

  • Edyta - 16 kwietnia 2018

    Czy ten mus kokosowy jest bezglutenowy? 🙂

    • Autoimmunologiczne Paleo - 19 kwietnia 2018

      Niestety na opakowaniu nie ma oznaczenia, że bez glutenu. Jest to jednak czysty tłoczony kokos. Pozdrawiam 🙂

Co myślisz?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *