TOP

“Bagietka z plantanów”

7 składników 30min  średni

Prawdziwe bezglutenowe pieczywo bez dodatku ziaren i drożdży. W bagietkę można się miło wgryźć i poczuć jaka jest chrupiąca. Nie będę ukrywać, że tak jak wszystko co ma w sobie plantany, jest najlepsza na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Później robi się niestety twardawa i trzeba ją podgrzać. Można jednak mrozić porcje ciasta i mieć pod ręką, kiedy potrzebujemy przygotować coś na szybko.

Bagietka z plantanów

  • Poziom:  średni
  • Przygotowanie: 30min
  • Gotowanie: 30min

Składniki:

  • 3 listki żelatyny BIO
  • 3 zielone plantany
  • 100g mąki z plantanów
  • 40g mąki z maranty trzcinowej
  • 100ml oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Żelatynę namaczam w wodzie. Plastry muszą być zanurzone około 5 minut w całości, żeby się dobrze rozpuściły. Po tym czasie wrzucam do rondelka i dodaje 3 łyżki wody, w której się moczyła. Lekko podgrzewam do rozpuszczenia żelatyny. Uważam, żeby jej nie zagotować. Wtedy straci część swoich właściwości i na dodatek uzyska specyficzny zapach.

  2. Do kielicha blendera wrzucam obrane plantany, olej kokosowy i rozpuszczoną żelatynę. Blenduję na wysokich obrotach.

  3. Masę przekładam do miski i mieszam z mąkami, sodą i solą. Wszystko wyrabiam rękami. Ciasto powinno być zwarte ale jednocześnie trochę się kleić.

  4. Dzielę ciasto na 3 części i każdą z nich formuję w bagietkę. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200o C.

  5. Po 15 minutach zmniejszam temperaturę do 180oC i piekę jeszcze kolejne 15-20 minut. Gwarantuję tym, którzy są na diecie AIP, że nie będziecie mogli skończyć na jednej.

 

 

«
»

Komentarzy

  • Ania - 7 grudnia 2017

    Czy mogę zastąpić mąkę z maranty, mąką z tapioki?

    • Autoimmunologiczne Paleo - 7 grudnia 2017

      Myślę, że powinno się udać. Na mój gust mąki z tapioki trzeba będzie dodać ciut więcej. Wszystko zależy od konsystencji ciasta po dodaniu tych 40g. Jeśli będzie zbyt luźne, żeby uformować bagietkę, trzeba powoli dodawać więcej mąki.

  • Agnieszka - 4 marca 2018

    Świetny przepis. Zrobiłam bez maranty, która akurat mi się skończyła, ale i tak wyszły super.

    • Autoimmunologiczne Paleo - 13 marca 2018

      Super, bardzo się cieszę, że smakuje 🙂

  • Marzena - 8 grudnia 2018

    Czy mogę zastąpić listki żelatyny agarem? Jeśli tak, to w jakich proporcjach?

    • Autoimmunologiczne Paleo - 10 grudnia 2018

      Niestety nie próbowałam z agarem i nie mogę doradzić proporcji 🙁 Sądzę jednak, że powinno się udać.

  • Marzena - 2 stycznia 2019

    Moja bagietka wyszła ciemnobura. Nie sądzę, żeby to była wina agaru, gdzieś musiałam popełnić błąd… Na szczęście smak w porządku, więc się nie zniechęcam 😊

    • Autoimmunologiczne Paleo - 2 stycznia 2019

      Jedyne co mi przychodzi do głowy to, że ciasto za długo stało surowe i się utleniło. Dobrze, że smak ok. Pozdrawiam 🙂

  • Moonia - 18 lutego 2019

    a czy agar jest dozwolony na paleo?

    • Autoimmunologiczne Paleo - 28 lutego 2019

      Według mojej wiedzy tak dozwolony, pozdrawiam 🙂

  • Moonia - 18 lutego 2019

    miałam na myśli AIP….

    • Autoimmunologiczne Paleo - 28 lutego 2019

      Według mojej wiedzy tak dozwolony, pozdrawiam 🙂

Co myślisz?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.