TOP

“Celiakia – dlaczego dieta bezglutenowa nie wystarcza”

Dieta bezglutenowa to absolutna konieczność u osób chorych na celiakię. Jednak według badań przeprowadzonych przez światowej sławy uczonych i lekarzy szanse na całkowite wyleczenie jelit na diecie bezglutenowej nawet po dwóch latach jej stosowania wynoszą od 8% do 34% (1).

Inne badania pokazują, iż osoby chore na celiakię będące na diecie bezglutenowej od 8 do 12 lat cierpią na liczne niedobory witamin i słabą absorpcję składników pokarmowych (2). Za sprawą diety bezglutenowej można bowiem wyeliminować wiele objawów, odbudować kosmki jelitowe lecz jest rzeczą mało prawdopodobną, iż uda się nią uszczelnić jelito, zredukować jego stan zapalny i w pełni wrócić do zdrowia z uwagi na spustoszenie, które zostawia po sobie choroba. Dzieje się tak, ponieważ u osób chorych na celiakię mogą występować tzw. reakcje krzyżowe. Układ immunologiczny może wytwarzać przeciwciała przeciwko białkom innych produktów myśląc, że to gluten.

Amerykańskie laboratorium Cyrex wykazało, że do produktów wywołujących reakcje krzyżowe należą:

•białka mleka krowiego

•ziarno kakaowca

•owies

•drożdże

•kawa

•sezam

•kasza gryczana

•sorgo

•kasza jaglana

•soja

•jajko

•kukurydza

•ryż

•ziemniak biały

•amarantus

•quinoa

•tapioka

•ziarno teff

Paleo Mama, która już od kilkunastu lat zajmuje się dietą paleo, wylicza trochę inne produkty, a jej lista wygląda następująco:

•nabiał

•owies

•drożdże

•kawa rozpuszczalna

•kasza jaglana

•soja

•kukurydza

•ryż

•ziemniaki

Protokół autoimmunologiczny zbawienny dla jelita

Niestety ciężko jest otrzymać takie informacje u lekarza. Kiedy zaczęłam odczuwać pozytywne efekty diety paleo natychmiast dotarło do mnie, że jest ona rzeczywiście zbawienna dla mojego układu pokarmowego. Dlatego chciałabym uwrażliwić wszystkich, którzy niedawno dowiedzieli się o chorobie trzewnej lub nie wiedzą jak sobie poradzić z niedoborem witamin, minerałów, anemią czy słabym samopoczuciem przy celiakii – dieta bezglutenowa to prawdopodobnie za mało, żeby znów cieszyć się pełnym zdrowiem. Potrzebna jest również tymczasowa, bogata w składniki odżywcze dieta eliminacyjna, uszczelnienie bariery jelitowej i zmiana stylu życia.

 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19302264
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1214458
  3. http://scdlifestyle.com/2012/01/the-celiac-disease-epidemic-why-gluten-free-isnt-enough/

Disclaimer: tekst powstał jedynie w celach informacyjno-edukacyjnych i nie może zastąpić porady pracownika służby zdrowia.

   

«
»

Komentarze

  • Teresa - 4 grudnia 2017

    Tak czułam, … dieta to za mało. Diagnozę: „celiakia, 3 st.” znam od 6 tygodni. Na diecie jestem od miesiąca, niedowierzanie i wyparcie mam za soba. Czułam się dobrze, jesienią chodziłam po górach, (Sokolica, Trzy Korony), wróciłam i odebrałam wyniki gastroskopii (z biopsją). Mam siedemdziesiątkę i nie wierzę w „odbudowanie łysego jelita”.

    • Autoimmunologiczne Paleo - 7 grudnia 2017

      Wbrew pozorom, jeśli się postaramy i chwilkę przemęczymy (dwa-trzy miesiące), to możemy osiągnąć naprawdę zadziwiające rezultaty. Coraz więcej pojawia się nowych specyfików, metod i jest też większa świadomość wśród lekarzy/dietetyków. Podstawa to dobry dietetyk, dużo rosołu, warzyw i zdrowych tłuszczów. Proszę chociaż spróbować.

Co myślisz?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.