TOP

“Czereśnie pod kruszonką”

3 składników 20min łatwy

Po raz pierwszy jadłam pieczone czereśnie i stwierdziłam, że zdecydowanie za późno odkryłam jak pysznie smakują po upieczeniu. Mam wrażenie, że smak ich jest wtedy dwa razy głębszy, słodszy i w zasadzie nie potrzebują żadnych dodatków, bo same w sobie są rarytasem. Jednak pokusiłam się o dodanie kruszonki, żeby stworzyć taki pełny deser. Czereśnie pod kruszonką to prawdziwy letni hit.

Koniecznie postarajcie się o odmianę czereśni o nazwie Kordia. Są mocno bordowe, wielkie, soczyste, mięsiste i słodkie. Nie jadłam lepszych i zawsze to ich właśnie wypatruję na ryneczku.

W roli kruszonki występuje tutaj mus kokosowy inaczej zwany pastą kokosową, którą na pewno już dobrze znacie, bo ostatnio używam jej często w przepisach, np. w tych babeczkach kokosowych. Można go kupić między innymi w Lidlu. Po wyjęciu z piekarnika mus ten będzie dosyć papkowaty. Taki też można jak najbardziej zjeść. Kruszonkę uzyskamy dopiero po schłodzeniu deseru w lodówce przez około dwie godziny. Wtedy to mus stwardnieje i będzie się miło kruszył pod zębami. Pod przepisem możecie znaleźć więcej zdjęć z przygotowania deseru.

[pb-recipe]

 

«
»

Co myślisz?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *