TOP

“Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym”

10 składników 30min łatwy

Co dziś na obiad? Czy też macie tak czasami, że główkujecie co przygotować do jedzenia, a pomysłów brak? W odpowiedzi polecam smaczny i zdrowy zestaw obiadowy przy którym się nie narobicie. Sprawdzone smaki zadowolą Wasze podniebienie, a organizm podziękuje za porcje odżywczych składników. Wystarczy mieć pod ręka jakieś filety z ryby (najlepiej dziko odławiane) i brokuł żeby przygotować zapiekankę, która porządnie Was nasyci. Grillowana w piekarniku ryba zanurzona w aromatycznym kremowo-brokułowym sosie. Czy można chcieć czegoś więcej? Można np. zieloną sałatkę jako dodatek do dania głównego.

Przy okazji przepisu z brokułem należy się kilka słów wyjaśnienia na temat jego działania pod kątem chorób tarczycy. Każdy kto zmaga się z chorą tarczycą pewnie słyszał coś na temat goitrogenów i warzyw krzyżowych. Brokuł, obok kapusty, kalafiora czy brukselki jest jednym z nich. Zdania na temat spożywania tych warzyw są podzielone. Jedni mówią, że przy problemach z tarczycą nie należy ich spożywać w ogóle, a inni że po obróbce termicznej czy ukiszeniu są pozbawione czynnika wolotwórczego – glukozynolanów, czyli są nieszkodliwe. Glukozynolany to substancje, które blokują pobór jodu przez tarczycę. Każdy z nas jest inny i może mieć inną reakcję na te warzywa, najlepiej jest więc zaobserwować jak czujemy się po ich spożyciu i zjadać je jednak w większości po obróbce termicznej lub sfermentowane.

W przepisie jest parę składników niezbędnych przy prowadzeniu kuchni AIP, ale są to produkty pierwszej potrzeby, których zapas zawsze mam w szafce. Oto przykładowe linki do poszczególnych składników:

skrobia z maranty – można kupić np. TU

mleko kokosowe o dobrym składzie – można kupić np. TU

[pb-recipe]

«
»

Komentarze

  • Marzena - 16 grudnia 2018

    Genialny przepis! Dziś zrobiłam pierwszy raz i się zakochałam 🙂 Rodzina nie mogła wyjść z podziwu, że „moje” jedzenie też może być bardzo smaczne 😀

    • Autoimmunologiczne Paleo - 16 grudnia 2018

      Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam :)))

  • Renata - 12 kwietnia 2019

    Pychota, z braku skrobi z maranty dałam tapiokę i też wyszło super. Dzięki za fajne i smaczne pomysły:)

    • Autoimmunologiczne Paleo - 12 kwietnia 2019

      Bardzo się cieszę, że smakowało i dziękuję za miły komentarz. Dobrze wiedzieć, że z tapioką też wychodzi. Pozdrawiam :)))

Co myślisz?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *