TOP

“Gofry”

7 składników 30min  łatwy

Co tu dużo mówić gofry smaczne są. Te wykonane z plantanów z aromatem wanilii są odrobinę cięższe, twardsze i bardziej zwarte od zwyczajnych glutenowych, jednak równie chrupiące i apetyczne. Można je posypać cukrem kokosowym lub dodać ulubione owoce z ubitą śmietanką kokosową.

Są dobre nawet na następny dzień po uprzednim podgrzaniu.

Gofry

  • Poziom:  łatwy
  • Przygotowanie: 15min
  • Gotowanie: 30min

Składniki:

  • 3 dojrzałe plantany (żółto-brązowe)
  • 80ml oleju kokosowego extra virgin i 10ml do natłuszczenia gofrownicy
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Plantany obieram ze skórki. Kiedy są dojrzałe bardzo łatwo jest je obrać.

  2. Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksuję na gładką masę.

  3. Gofrownicę nagrzewam i smaruję olejem kokosowym.

  4. Wykładam warstwę ciasta na gofrownicę. Piekę jednego gofra około 10 minut. Podaję z ulubionymi dodatkami.

 

 

«
»

Komentarzy

  • Danuta - 16 grudnia 2017

    Nareszczcie normalne przepisy i potrawy które można jeść, bo niektórzy na swoich blogach, stronach, piszą byle pisać i te przepisy są do niczego. Gratuluję, pycha.

    • Autoimmunologiczne Paleo - 17 grudnia 2017

      Dziękuję bardzo:) Będę się starać dalej, pozdrawiam serdecznie

  • Ania - 25 lutego 2018

    Na jakiej mocy gofrownicy piecze Pani te gofry ?

    • Autoimmunologiczne Paleo - 28 lutego 2018

      Mam gofrownicę z drogerii Rossmann o mocy 1200 Watt. Pozdrawiam.

  • EVA - 20 marca 2019

    Super przepisy z pwenoscia zagoszcza na naszym wielkanocnym stole !

    • Autoimmunologiczne Paleo - 20 marca 2019

      Dziękuję za miłe słowa :))) pozdrawiam serdecznie!

Co myślisz?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.