TOP

“Łódki z papai”

4 składników łatwy

Papaję odkryłam niedawno, po tym jak przeczytałam o jej zbawiennym wpływie na jelita. Natychmiast zaczęłam szukać jej w sklepach i okazało się, że nie jest to owoc łatwo dostępny. Do najtańszych też nie należy. Za to jak już się w nią wgryzłam, to stwierdziłam, że smakuje lepiej niż niejeden deser i daje uczucie sytości na dobrych kilka godzin. Takie łódki z papai można sobie spokojnie zaserwować na śniadanie i wytrzymać na nich do lunchu, a jej właściwości zdrowotne poprawią nam trawienie w ciągu dnia i dostarczą niezbędnych witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych, białka i antyoksydantów.

Przed kupnem tego owocu warto wiedzieć o kilku praktycznych rzeczach, żeby dokonać najlepszego wyboru. Dojrzała papaja ma kolor żółty i jest miękka w dotyku. Wybiera się ją podobnie jak awokado. Jeśli pod palcem zostaje ślad, to znaczy, że można kupować i zjadać od razu. Jeśli natomiast owoc jest zielony, to trzeba poczekać kilka dni aż papaja dojdzie do siebie. Najlepiej jest wybrać dużą odmianę papai. Nie jest ona modyfikowana genetycznie i ma lepszy smak od małych sztuk. Pestki papai są jadalne i mają pieprzny smak. To one zawierają całą masę enzymów trawiennych, które są częstym składnikiem suplementów na trawienie. Wypędzają także pasożyty z organizmu.

O właściwościach zdrowotnych papai można pisać bardzo długo. Przede wszystkim jest ona jednym z najbardziej odżywczych owoców na naszej planecie. Jest ekstremalnie bogata w beta-karoten, witaminy A, C i minerały takie jak wapń, fosfor, potas i żelazo. Działa fenomenalnie na układ pokarmowy lecząc wiele przykrych dolegliwości. Uspokaja jelita i oczyszcza je z toksyn. Zmniejsza także stany zapalne jelit. Papaja jest bardzo zalecana w okresie rekonwalescencji, gdyż wspiera odbudowę całego organizmu. Przy regularnym spożywaniu wpływa korzystnie na skórę, włosy, paznokcie, a także pomaga utrzymać przejrzyste oczy.

Ja pędzę już zjadać swoją łódkę z papai, a Wam życzę udanego polowania w sklepie i miłego rozkoszowania się jej smakiem.

[pb-recipe]

«
»

Co myślisz?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *