TOP

“Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy”

16 składników 1h30min średni

W mroźne dni gorąca i aromatyczna zupa gulaszowa jest daniem numer jeden. Jest pożywna, sycąca, zawiera sporą dawkę warzyw i dobroczynnych przypraw. Samo zdrowie na talerzu.

Główną nutę smakową w gulaszu stanowią imbir i cynamon. Z warzywami możemy dowolnie kombinować i dodać resztki tych, które akurat mamy w lodówce. Świetnie sprawdzi się tutaj korzeń pietruszki czy bataty lub dodany pod koniec gotowania jarmuż. Zamiast miętą możemy posypać natką lub kolendrą.

Przepis ten skomponowałam na szybko, po tym jak w ręce niespodziewanie wpadł mi gulasz jagnięcy. Nie jest to mięso, które spotyka się na co dzień w sklepie. Tym bardziej się cieszę, że rezultat jest mocno aromatyczny i daje porządnego kopa.

Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy

  • Poziom: średni
  • Przygotowanie: 40min
  • Gotowanie: 1h30min

Składniki:

  • 0,4kg gulaszu jagnięcego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego stabilnego tłuszczu)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • ½ laski cynamonu cejlońskiego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • kawałek ściętej skórki z pomarańczy (wielkości kciuka)
  • ½ łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 szklanki wywaru warzywnego (lub wołowego)
  • 6 łyżek puree z dyni piżmowej
  • 2 duże marchewki
  • 1 laska selera naciowego
  • ½ cukinii
  • mięta do posypania

Przygotowanie:

  1. Mięso płuczę, osuszam za pomocą papierowego ręcznika i kroję na drobne kawałki. Posypuję łyżeczką soli himalajskiej.

  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej kokosowy.

  3. W międzyczasie kroję drobno czosnek, a cebulę w piórka.

  4. Na dosyć mocno rozgrzany olej wrzucam mięso i smażę przez 2-3 minuty, aż zmieni kolor. Przekładam mięso na talerz i wkładam do tego samego garnka cebulę.

  5. Podsmażam cebulę przez około 3 minuty cały czas mieszając. Dodaję czosnek, imbir, rozmaryn, skórkę z pomarańczy i pół laski cynamonu. Smażę wszystko przez kolejne 2-3 minuty, aż poczuję aromat przypraw.

  6. Dodaję ocet jabłkowy, wywar warzywny, puree z dyni i mięso.

  7. Zagotowuję całość, a następnie trzymam na wolnym ogniu przez godzinę.

  8. Po godzinie dodaję obrane i posiekane marchewki i seler naciowy.

  9. Po kolejnych 20 minutach dodaję cukinię i gotuję całość jeszcze 10 minut. Posypuję liśćmi mięty.

 

«
»

Co myślisz?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.