TOP

“Muffiny jagodowe z plantana (bez jajek, zbóż i nabiału)”

7 składników 20-25min łatwy

Delikatne, wilgotne i przepełnione jagodami muffiny. W oddali czuć smak żółtego plantana. To wszystko, czego mi trzeba do szczęścia podczas weekendowego lenistwa. Te muffinki są nie tylko przepyszne, ale też napakowane zdrowymi składnikami.

Kiedy po raz pierwszy upiekłam ciasto z plantana, nie mogłam uwierzyć, że da się to zrobić bez użycia jajek, zbóż, kasz czy nabiału. Do tej pory mnie to zastanawia, ale plantan mnie nigdy nie zawiódł i za każdym razem tak samo, rewelacyjnie sprawdza się w wypiekach. O tej porze roku łatwiej jest o żółte plantany, gdyż ciepło powoduje, że szybciej dojrzewają. Dlatego na blogu nie mogło zabraknąć przepisu z nimi.

A przepis jest niezwykle prosty, szybki w wykonaniu i wymaga niewielu składników. Choć można w nim znaleźć dużo produktów kokosowych, to smak ten nie jest dominujący. Przede wszystkim czuć jagody i plantana. Pod przepisem można znaleźć foto dokumentację z pieczenia muffinek.

Muffiny jagodowe z plantana (bez jajek, zbóż i nabiału)

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 20min
  • Gotowanie: 20-25min

Składniki:

  • 2 żółte plantany z czarnymi plamami
  • 200g jagód
  • 9 łyżek mąki kokosowej (około)
  • 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 6 łyżek mleczka kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Plantany obieram ze skórki i blenduję dłuższą chwilę na gładką masę.

  2. Dodaję mąkę kokosową, olej kokosowy, mleczko kokosowe, syrop klonowy, sodę oczyszczoną. Mieszam masę łyżką aż do całkowitego połączenia składników.

  3. Na końcu dodaję opłukane jagody i znowu mieszam całość łyżką. Przekładam surowe ciasto do foremek na muffiny.

  4. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Piekę z włączoną funkcją termoobiegu przez 20-25 minut. Sprawdzam wykałaczką czy muffiny są upieczone. Jeśli wyjdzie sucha, muffiny można wyjąć z piekarnika. Bezpośrednio po wyjęciu mogą być dosyć mokre więc trzeba poczekać aż ostygną.

Wskazówki:

Z podanej porcji otrzymałam 9 muffinek. Na zdjęciu posypałam je mąką kokosową.

Takich plantanów użyłam:

Tak wyglądają po zblendowaniu:

Tak wygląda ciasto po wymieszaniu:

I jeszcze raz efekt finalny:

 

  

«

Komentarze

  • Magdalena - 16 czerwca 2018

    Wielki plus za pokazanie konsystencji ciasta! 🙂
    Zabieram się do roboty

    • Autoimmunologiczne Paleo - 17 czerwca 2018

      Dzięki 🙂 mam nadzieję, że wyszły i smakują, pozdrawiam 🙂

  • Iza - 18 czerwca 2018

    cudowny blog

    • Autoimmunologiczne Paleo - 18 czerwca 2018

      Dziękuję bardzo :))))))) Jest mi niezmiernie miło.

Co myślisz?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.