TOP

“Rolki nori z owocami morza (AIP, paleo)”

9 składników  łatwy

W diecie paleo niezwykle ważna jest różnorodność i obfitość substancji odżywczych. Jeśli będziemy spożywać cały czas pierś kurczaka na przemian z deserem nie uzyskamy żadnych pozytywnych rezultatów. Podstawę piramidy żywieniowej protokołu autoimmunologicznego tworzą warzywa, a zaraz po nich są mięso, podroby, owoce morza, rosół i kiszonki.

W tej drugiej grupie na szczególną uwagę zasługują podroby. Każdy z organów odgrywa ważną rolę i kumuluje dużo składników odżywczych, aby ją właściwie wypełnić. Z tego właśnie powodu zawierają od 10 do 100 razy więcej witamin niż mięso pochodzące z mięśni. Nic dziwnego, że eksperci żywieniowi rekomendują ich częste spożywanie – mniej więcej 350g tygodniowo. Doktor Terry Wahls, która wyleczyła stwardnienie rozsiane dietą paleo, twierdzi że jedząc skorupiaki jemy całe zwierzę i tym samym zjadamy podroby.

Podaję więc prosty i szybki sposób na włączenie tego superfoodu do diety. Muszę przyznać, że więcej czasu niż przygotowanie go zajęło mi znalezienie dobrych jakościowo skorupiaków. I tak zachęcam na koniec roku do wypróbowania rolek à la sushi z małżami oraz innymi owocami morza. Małże są cenne ze względu na wysoką zawartość witaminy B12 (1648%! dziennego zapotrzebowania na 100g), selenu, żelaza i manganu. Wpływają więc korzystnie na krew, wskazane są przy anemii z niedoboru żelaza, uczestniczą w formowaniu tkanki łącznej i hormonów płciowych (…), wspierają metabolizm węglowodanów oraz tłuszczów. Inne owoce morza zawarte w przepisie są wartościowe ze względu na kwasy omega 3. Podsumowując rolki są mega!

Rolki nori z owocami morza (AIP, paleo)

  • Poziom:  łatwy
  • Przygotowanie:  20min

Składniki:

  • 6 arkuszy wodorostów nori
  • 2 duże dojrzałe awokado
  • 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 marchewka
  • 1 zielony ogórek
  • 1 puszka małży, najlepiej wędzonych
  • 12 ugotowanych krewetek koktajlowych
  • 2 płaty wędzonego łososia
  • aminokwasy kokosowe jako zastępnik sosu sojowego

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, ogórka i łososia kroję w paski julienne.

  2.  Awokado wydrążam i widelcem duszę miąższ, dodaję mielony imbir i mieszam dokładnie. Pasta będzie pełniła taką funkcję jak ryż w tradycyjnym sushi.

  3. Rozkładam arkusz wodorostów i smaruję cienką warstwą awokado. Na 1/3 wysokości od dołu kładę paski marchewki, a potem ogórka. Następnie na każdych dwóch arkuszach kładę małże, krewetki i łososia. Dwa awokado wystarczają właśnie na tą liczbę arkuszy.

  4. Podaję z aminokwasami kokosowymi.

Wskazówki:

Składniki na około 24 kawałki.

 

«
»

Co myślisz?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *