TOP

“Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku”

14 składników 20min łatwy

To druga odsłona mojej ulubionej sałatki z ugotowanymi jarzynami w roli głównej. Aby nieco urozmaicić jej smak, dodałam surowy topinambur i włożyłam całość w chrupiący, aromatyczny boczek. Wymarzona pozycja na uroczyste śniadanie lub kiedy mamy ciut więcej czasu i chcemy zjeść coś specjalnego.

Okazuje się, że jeśli surowy wędzony boczek, zapieczemy w formie do muffinek, możemy uzyskać właśnie kształt koszyczka. Warunkiem są dosyć cienkie plastry boczku, które na surowo trochę wystają z formy. Najlepiej więc jeśli boczek pokroi za nas maszyna. Podczas pieczenia, tłuszcz wytopi się z mięsa i nasze koszyczki skurczą się. Koszyczki takie najlepiej zjeść tego samego dnia. Boczek będzie chrupiący, a majonez z awokado świeży. Po włożeniu do lodówki smak nie będzie już taki sam. Poniższe proporcje wystarczą na 16 koszyczków, a więc jest to porcja dla większej liczby osób.

Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 20min
  • Gotowanie: 20min

Składniki:

  • Składniki na sałatkę:
  • 32 cienkie plastry surowego wędzonego boczku (moje miały wymiary 13cm x 3cm)
  • 2 ugotowane marchewki
  • 2 ugotowanie pietruszki
  • ½ ugotowanego selera
  • 4 rzodkiewki
  • 3 ogórki kiszone
  • 4 obrane bulwy topinamburu
  • 2 liście szczypiorku
  • Składniki na majonez:
  • 1 awokado
  • 50ml wody źródlanej
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
  • 3/4 łyżeczki octu jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Plastry boczku układam na krzyż w formie do muffinek. Wkładam formę do piekarnika i nastawiam go na 180 stopni z termoobiegiem. Piekarnik nie musi być nagrzany. Podczas podgrzewania, tłuszcz z boczku będzie się wolno wytapiał. Koszyczki są gotowe po około 20 minutach lub kiedy boczek jest zarumieniony i chrupiący. Wykładam je na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.

  2. Resztę składników na sałatkę kroję w drobną kostkę i na końcu dodaję posiekany szczypiorek.

  3. Składniki na majonez blenduję na gładką masę.

  4. Majonez z awokado łączę z sałatką. Sałatkę przekładam do koszyczków.

Wskazówki:

Składniki na 16 koszyczków.

  

«
»

Co myślisz?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.