TOP

“Spaghetti bolognese na makaronie z cukinii AIP paleo”

16 składników średni

Jednym z produktów, za którym najbardziej się tęskni na protokole jest pomidor. Ze względu na zawartość substancji takich jak lektyny i saponiny wpływają one niekorzystnie na układ immunologiczny i przyczyniają się do nieszczelności jelitowej. Z tęsknoty za pomidorami powstał mój przepis na spaghetti bolognese, który jest eksplozją smaków i aromatów z mnóstwem warzyw i przypraw. Czyli zawiera wszystko co lubię najbardziej. Po zjedzeniu takiego spaghetti jestem spokojna, że dostarczyłam organizmowi dużo witamin i minerałów.

Do przepisu potrzebne są pieczone warzywa. Kiedy już raz uruchamiam piekarnik, wkładam do niego całe mnóstwo warzyw, żeby mieć zapas na kolejne dni. I tak oprócz dyni i buraków można też upiec marchewki, pietruszki czy bataty. Przy prowadzeniu kuchni paleo inaczej się nie da.

Spaghetti bolognese na makaronie z cukinii AIP paleo

  • Poziom: średni
  • Przygotowanie:  60min

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa o wadze 1kg
  • 1 burak
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżych listków szałwii (około 12)
  • około 450g mielonego mięsa wołowo- wieprzowego
  • ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 200ml rosołu
  • 2 łyżki aminokwasów kokosowych (opcjonalne ale wskazane dla wzbogacenia smaku)
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól himalajska do smaku
  • 2 małe cukinie lub jedna duża

Przygotowanie:

  1. Dynię obieram, wydrążam pestki, kroję na większe kawałki i smaruję 1 łyżką oleju kokosowego. Buraka myję i owijam w papier do pieczenia. Piekę dynię razem z burakiem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dynia jest upieczona po około 40 minutach, a burak po godzinie. Trzeba sprawdzić widelcem czy warzywa są dostatecznie miękkie.

  2. Cebulę siekam w malakserze na drobne kawałki i wrzucam na średnio rozgrzany olej kokosowy. Dodaję szczyptę soli i smażę na delikatnym ogniu przez 3-5 minut. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i szałwię i smażę pół minuty. Zwiększam ogień i wrzucam mięso mielone. Doprawiam solą, sproszkowanym czosnkiem i kurkumą. Smażę aż zbrązowieje i straci czerwony kolor.

  3. W międzyczasie szatkuję marchewkę i pietruszkę w malakserze na drobne kawałki. Gdy mięso jest usmażone, dodaję warzywa i znowu doprawiam szczyptą soli. Pozwalam im się smażyć na średnim ogniu około 5 minut.

  4. Upieczoną dynię i buraka blenduję na gładką masę. Dodaję do mięsa wraz z rosołem, aminokwasami, oregano i solą do smaku. Zostawiam na wolnym ogniu na około 20 minut.

  5. Przygotowuję spaghetti z cukinii. Najpierw obieram je ze skórki i za pomocą obieraczki julienne lub specjalnej temperówki tnę cukinie na makaronowe paski.

  6. Zalewam makaron z cukinii wrzątkiem na około 3 minuty, a potem od razu przekładam do miski z zimną wodą. W ten sposób cukinia nie będzie ani za miękka ani za twarda.

  7. W końcu wykładam cukinię na talerz i polewam sosem bolognese. Et voila, możemy spożywać.

Wskazówki:

Składniki na 4 porcje.

 

   

«
»

Co myślisz?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.