TOP

“Spaghetti z kremowym sosem z awokado”

8 składników  łatwy

W kuchni lubię często iść na łatwiznę i sięgać po nieskomplikowane rozwiązania. Ten przepis z kilku składników sprawdza się zawsze kiedy nie mam ochoty na gotowanie wymyślnych potraw i potrzebuję mieć gotowy obiad w 15 minut. Ponadto danie to jest szalenie zdrowe, bardzo sycące i przyczynia się do poprawy nastroju za sprawą pewnego zioła.

Ta niesamowicie zielona, kremowa i dekadencka porcja klusek zawiera jeden bardzo korzystny składnik o właściwościach rozweselających. Mowa o niepozornej bazylii, która ma szerokie działanie prozdrowotne, a aspekt który jest szczególnie interesujący to jej pozytywny wpływ na ludzki umysł. Bazylia sprawdzi się doskonale przy spadkach nastroju, gdyż stymuluje neuroprzekaźniki regulujące hormony szczęścia. Będzie więc idealną porcją radosnej energii dla osób, które borykają się ze stresem, nerwowymi sytuacjami, stanami lękowymi czy nadpobudliwością. Czyli jest strzałem w dziesiątkę na symptomy Hashimoto.

Na tym jednak nie kończą się dobroczynne właściwości bazylii. Cenne olejki eteryczne, które znajdują się w liściach działają antyzapalnie, antybakteryjnie, wspomagają trawienie i ułatwiają wchłanianie składników odżywczych. Co więcej bazylia jest silnym antyoksydantem, zapobiega nowotworom, wspomaga układ krążenia i wątrobę, pomaga zapobiegać cukrzycy i w końcu jest naturalnym afrodyzjakiem. Mam nadzieję, że wystarczająco zachęciłam do częstego używania jej w kuchni.

Samo danie jest przygotowane na ciepło, gdyż na obiad wolę warzywa poddane obróbce cieplnej niż zupełnie surowe. Moim zdaniem nadwyrężone jelita lepiej strawią podgrzane warzywa. Cukinia w przepisie jest więc lekko sparzona. Tak naprawdę robię ją trochę jak zupkę chińską tylko nie wyciągam jej z papierka. Za pomocą obieraczki do warzyw julienne uzyskuję makaronowe paski, a następnie zalewam wrzątkiem i pozwalam jej się ogrzać przez około 5 minut. Sos również podgrzewam. Po zblendowaniu awokado i pietruszki z bazylią dodaję pastę na patelnię do czosnku, który chwilę wcześniej się podsmażył dzięki czemu nie ma aż tak intensywnego smaku, jakby był surowy. Całość tworzy jedną wielką pocieszną kupkę pysznego jedzenia.

Spaghetti z kremowym sosem z awokado (jedna pełna porcja obiadowa)

  • Poziom:  łatwy
  • Przygotowanie:  20min

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 awokado
  • 1 ugotowana pietruszka (można pominąć)
  • 12-14 listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • oliwa z oliwek do podsmażenia

Przygotowanie:

  1. Cukinię kroję na makaronowe paski za pomocą obieraczki julienne. Kładę warzywo na desce i jedną ręką przytrzymuję jego koniec, a obieraczkę przesuwam wzdłuż całej cukinii. Po takim krojeniu zostanie resztka cukinii, której nie da się już skroić bo jest nieporęczna. Można tą resztkę dodać do sosu z awokado.

  2. Pokrojoną cukinię przekładam do miski i zalewam wrzątkiem.

  3. W międzyczasie robię sos. Do malaksera wrzucam obrane awokado, ugotowaną pietruszkę, bazylię i sok z cytryny. Miksuję na dosyć gładką masę. Nie musi być idealnie gładka, może zawierać niewielkie grudki.

  4. Podgrzewam oliwę na patelni na średnim ogniu i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewam go delikatnie przez chwilę aż uwolni swój aromat, ale bardzo uważam, żeby się nie przypalił. Powinno to trwać maksymalnie dwie minuty.

  5. Dodaję sos z awokado i wszystko dokładnie mieszam.

  6. Dodaję odcedzoną cukinię i ponownie mieszam. Danie jest gotowe do spożycia.

Źródło:

https://draxe.com/benefits-of-basil/

  

«
»

Co myślisz?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *