TOP
Tort piernikowy (bez glutenu, nabiału, zbóż i jaj)

“Tort piernikowy (bez glutenu, nabiału, zbóż i jaj)”

13 składników 60min średni

Piernikowe ciasto pod białą, puchową pierzynką z powidłami ma specjalne miejsce w moim sercu o tej porze roku. Z kubkiem ciepłej cykoriowej latte idealnie wpisuje się w świąteczny klimat. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy blaty ciasta przegryzą się smakiem soku pomarańczowego i powideł.

Tym razem upiekłam dwie wersje tortu – z „normalnymi” migdałami i kakao oraz z migdałami ziemnymi i karobem. Jako że nie jestem już na ścisłym AIP, to migdały zwykłe jem od dawna. Stąd pomysł, aby ci. którzy już są po protokole mogli też skorzystać z przepisu.

Samo upichcenie ciasta nie zajmuje zbyt wiele czasu. Ponadto jest proste w wykonaniu i sprowadza się do trzech czynności. Najpierw mieszamy składniki sypkie. Następnie łączymy składniki mokre. Na końcu dodajemy żelatynę i mieszanka do wypieku ciasta jest gotowa. Święta już za parę dni. Nie ma więc co zwlekać tylko brać się do pieczenia. Mój kawałek tortu piernikowego jest już zamrożony i czeka na swoją kolej.

[pb-recipe]

 

 

«
»

Komentarze

  • Gosia - 5 lutego 2019

    Ten przepis jest genialny, ratuje życie! Myślę, że można kombinować z ciastem i zmieniać nadzienie 🙂 Na pewno będę do niego wracać.

    • Autoimmunologiczne Paleo - 6 lutego 2019

      Super! Dziękuję i bardzo się cieszę:) pozdrawiam

Co myślisz?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *