TOP

“Zwykłe niezwykłe kotleciki drobiowe”

12 składników 25min  łatwy

To szybkie w przygotowaniu danie, które sprawdzi się w trakcie tygodnia na śniadanie, obiad lub kolację. Sekretnym składnikiem, który powoduje, że kotleciki są delikatne w smaku i bardzo soczyste jest gęsi smalec. Kładę odrobinę na szczycie kotleta przed włożeniem do piekarnika i efekt wilgotnego mięsa murowany. Oczywiście muszę zaznaczyć, że piekarnik ma być dobrze nagrzany, aby białko się ścięło natychmiast po włożeniu do pieca i kotlet nie puścił soku.

Polecam wykonanie kotlecików przy użyciu sprytnego urządzenia o nazwie malakser. Ja mam taki w zestawie z blenderem. Wystarczy, że włożę po kolei składniki do niego, a po chwili wszystkie są zmiksowane na pożądaną wielkość. Dzięki temu trikowi nie spędzimy dużo czasu w kuchni. Na dodatek kotlety same upieką się w piekarniku, podczas gdy my możemy zająć się przygotowaniem warzyw. Bon apetit!

Zwykłe niezwykłe kotleciki drobiowe

  • Poziom:  łatwy
  • Przygotowanie:  20min
  • Gotowanie: 25min

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka zagrodowego (około 450g)
  • pół cukinii
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • ½ łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka gęsiego smalcu
  • 2 łyżki mąki z maranty trzcinowej

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.

  2. Do malaksera wrzucam 2 ząbki czosnku i siekam bardzo drobno. Przerzucam na rozgrzaną patelnię i smażę około pół minuty. Następnie w malakserze miksuję cebulę i dodaję do czosnku. Smażę, aż cebula będzie miękka.

  3. W malakserze siekam seler naciowy i cukinię. Przekładam do innej miski.

  4. W końcu w malakserze mielę mięso. Do mięsa dodaję cebulę z czosnkiem, seler z cukinią, suszony czosnek, kurkumę, oregano, tymianek, marantę trzcinową. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie smaki się połączyły. Będzie dość klejąca, ale na tyle zwarta, że nie przeszkodzi to w formowaniu kotlecików.

  5. Na papier do pieczenia wykładam uformowane kotleciki. Na szczycie każdego kładę odrobinę smalcu.

  6. Wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zaraz zmniejszam temperaturę do 180 stopni. Piekę 20-25 minut.

Wskazówki:

SKŁADNIKI NA 10 KOTLECIKÓW

 

»

Co myślisz?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.